Content marketing

Skær dine fluffy budskaber ud i pap med en explainervideo

Simon Østergaard
B2B marketing specialist & partner
Indholdsfortegnelse

Har du svært ved at forklare, hvordan du eller dit produkt skaber værdi for dine kunder? Med en animeret explainervideo kan du simpelt – og på ganske kort tid – forklare din komplicerede service, dit produkt eller din proces for din målgruppe.

Lad os tale om en videodisciplin, der er stormester i at forklare svære ting på en nem måde.

Explainervideoen, selvfølgelig.

Det er nemlig et videoformat, der gang på gang har vist sig at levere komplicerede budskaber, så modtageren forstår dem. Det kræver ingen statister, ingen medarbejdere, der skal bruge tid på at stille op til interviews eller dyre skuespillere. Jeg er fan, kan du nok høre.

Hvad er en explainervideo?

En explainervideo kræver blot, at du har et koncept, et produkt eller en service, der er svært at forklare, og som du gerne vil gøre mere tilgængelig og spiselig for din målgruppe. Ja, faktisk siger 96 procent af forbrugere i en undersøgelse, at de har set en explainervideo for at blive klogere på et produkt eller en service.

Her er et højaktuelt explainereksempel. En nem og simpel måde at forklare, hvordan vi bør agere i denne Coronatid.

Kunsten at gøre det svære nemt

Der er ingen af dine potentielle kunder, der ved lige så meget om dit produkt som dig selv. Og det kan være svært at forklare dem, hvad dit produkt egentlig kan, og hvordan du lige præcis kan løse den potentielle kundes behov.

I hvert fald hvis du ikke må skrive lange tekniske passager og nørdede processer i dit markedsføringsmateriale. Og det må du altså ikke – det er et klokkeklart no-go. Du skal gerne holde det simpelt og letlæseligt - ellers står folk af.

Det er her, jeg ofte vil trække explainervideoen op ad hatten, da den gennem visualiseringer og speak kan forklare komplicerede processer, nørdede vendinger og fordele, så alle kan forstå dem. Og uden det fylder flere A4-sider. For forstå mig ret - nogle produkter eller services kan være så komplicerede, at de kræver en grundig forklaring for at give mening for modtageren. Og her hælder jeg bare til, at forklaringen bliver visuel.

Sagen er nemlig den, at visuelt indhold ofte er hurtigere og nemmere at forstå. Desuden siger 59 procent af ledere i en undersøgelse, at de hellere vil se en video end læse en tekst.

Er din service eller dit produkt explainervideomateriale?

Kan du svare ja til én af nedenstående tre udsagn, kan en explainervideo måske hjælpe dig med at formidle dit budskab på en mere simpel og letforståelig måde.

  • Jeg synes ofte, det kræver mange ord og lang tid at forklare potentielle nye kunder, hvordan vores service rent faktisk adskiller sig fra konkurrenten
  • Vores kundeserviceafdeling har fortalt mig, at de igen og igen bliver ringet op af kunder og skal forklare, hvordan konkrete funktioner i produktet virker
  • Vores produkt har tre klare fordele, jeg gerne vil formidle. Jeg synes bare, at det tager meget plads på hjemmesiden at forklare alle tre fordele til bunds

Nå, er der en af de tre udsagn, du kan nikke genkendende til?

I så fald kan du jo passende læse lidt videre.

Explainervideo vs “almindelig video”

Video er noget for dig, hvis du kan godt lide, at dine budskaber bliver hørt og forstået. Og hvem kan ikke det?

Men hvorfor skal du vælge en animeret explainervideo frem for en “almindelig video”, tænker du måske? Og med almindelig video mener jeg selvfølgelig en video med rigtige mennesker foran et kamera.

Der er nogle helt klare fordele ved at bruge explainervideo-formatet frem for almindelig video, når du prøver at forklare kompliceret stuff. Her er to af fordelene:

1. Du får større kreativ frihed

I explainervideo-universet er det kun dine grafiske evner eller idéer, der sætter en stopper for, hvordan du vil forklare dine komplicerede processer. Det er eksempelvis svært at forklare, hvordan en teknisk produktionsproces foregår gennem armbevægelser og gestikulation. Her er flowdiagrammer, ikoner og pile lidt nemmere at forstå.

2. Produktionsomkostningen kan holdes nede

Modsat en større “almindelig videoproduktion” kræver produktionen af en explainervideo ikke nogle statister, rekvisitter, lokaler til at optage i, koordinering og kameragrej. Det kræver blot en animator (èn, der kan producere videoen), et manuskript og en speak. Det resulterer ofte i lavere produktionsomkostninger, da antallet af involverede personer og tidsforbruget er lavt sammenlignet en tilsvarende almindelig video.

5 statistikker der viser, hvorfor video er smart

  1. 95 procent af marketingfolk siger i en undersøgelse, at video har øget deres forbrugers forståelse for deres produkt eller service
  2. 89 procent af marketingfolk siger i en undersøgelser, at video generelt giver dem en god ROI
  3. 96 procent af forbrugere siger i en undersøgelse, at de har set en explainervideo for at blive klogere på et produkt eller en service
  4. Video har vist sig at kunne øge konverteringsrater med over 80 procent
  5. I 2019 var video den mest anvendte type indhold blandt marketingfolk (State of Inbound, Hubspot, 2020)

En explainervideo er smart. Det kan der ikke længere være nogen tvivl om. Lad os derfor kigge på, hvordan du kan få mest muligt ud af din video.

Hvordan får du mest ud af din explainervideo?

En explainervideo tager – ligesom med alt andet markedsføringsmateriale – tid at lave. Der skal skrives manuskript, laves storyboard, speakes og animeres. Derfor skal du selvfølgelig også ha’ mest muligt ud af den.

  1. Smæk den på din hjemmeside – enten på forsiden eller på din om os-side
  2. Få lavet en SoMe-venlig version, du kan bruge i din SoMe-markedsføring. Den kan også være oplagt at bruge i dine retargetingflows
  3. Tag den med i dine PowerPoint-præsentationer, når du besøger kunder eller samarbejdspartnere
  4. Smæk undertekster på, og kør den på din messestand uden lyd
  5. Inkludér den i dine emailflows (video øger åbningsrater)

Det var det

Jeg håber, du er blevet lidt klogere på, hvad en explainervideo er for en størrelse, og hvorfor den er smart, hvis du arbejder med noget, der er lidt kompliceret at forklare.

Har du spørgsmål til det ene eller andet, eller tror du, at en explainervideo er noget for dig? Så ring eller skriv endelig til mig på 25531402 eller simon@komio.dk. Så kan jeg hjælpe dig.