Leadgenerering

Hvad er et lead, og hvad er leadgenerering?

Johanne Frisk Jensen
Content specialist
Indholdsfortegnelse

Leads og leadgenerering er begreber, der bliver brugt inden for salg og marketing. Arbejder du endnu ikke med leadgenerering, går du glip af en åbenlys mulighed for vækst og øget omsætning.

Indsamling af leads er fundamentet for en målrettet og effektiv salgsproces, fordi et lead repræsenterer en potentiel kunder, der allerede har vist interesse for dine produkter eller tjenester.

Vi giver dig en introduktion til begreberne herunder.  

Hvad er et lead?

Et lead er en potentiel kunde, der har vist interesse i din virksomheds produkt eller service. En person bliver typisk karakteriseret som et lead, når du har vedkommendes kontaktoplysninger - eksempelvis fordi personen udfylder en formular på din hjemmeside eller tilmelder sig dit nyhedsbrev.

Du skal arbejde med leads, fordi disse personer har potentialet til at blive kunder i din forretning. Når du som virksomhed arbejder målrettet med at opbygge lister med oplysninger om konkrete leads, kan du lettere tilrettelægge en relevant markedsførings- og salgsindsats, der kan konvertere dem til betalende kunder.

Varme og kolde leads

Leads kan kategoriseres som enten varme eller kolde baseret på deres niveau af interesse og modenhed til at købe.

Varme leads er dem, der aktivt søger information, viser høj interesse og er mere tilbøjelige til at konvertere. Dine varme leads har allerede interageret med din virksomhed, downloadet ressourcer eller deltaget i webinarer.

Kolde leads er dem, der endnu ikke har udvist nogen interesse eller måske kun har vist en overfladisk interesse. De kræver mere opmærksomhed og opvarmning, før de er klar til at konvertere.

Hvad er leadgenerering?

Leadgenerering dækker over den metode, du bruger til at indsamle informationer om dine potentielle kunder (leads). Leadgenerering er altså en måde at opbygge en konkret kontaktliste med relevante emner til din salgsafdeling.

Leadgenerering går ud på at motivere dine potentielle kunder til at give dig deres kontaktinformation. Du skal derfor sørge for, at du kan tilbyde din målgruppe noget, de gerne vil bytte deres kontaktoplysninger for. Det kan være alt fra værdifuldt indhold som whitepapers og guides til et relevant nyhedsbrev, et fagligt webinar eller en gratis prøveperiode på dit produkt.

Du skal se leadgenerering som en strategisk metode i din salgs- og markedsføringsproces. Når du først har knækket koden til at genere leads, er næste skidt at engagere og bearbejde dine kontakter, så de er klar til at handle, når din salgsafdeling kontakter dem. Den indsats kaldes for lead nurturing.

Hvordan kan jeg indsamle leads?

Der er mange kanaler og metoder til at indsamle leads. Din hjemmeside er oplagt. Her kan du implementere formularer, så de besøgende kan tilmelde sig nyhedsbreve eller downloade ressourcer. Webinarer er også effektive til at tiltrække interesserede leads, da deltagerne ofte er målrettede og engagerede.

Sociale medier som Facebook, LinkedIn og Instagram kan også være værdifulde platforme for leadgenerering, hvor du kan dele relevant indhold, opfordre til handling og drive trafik til din hjemmeside.

Udover digitale kanaler kan fysiske events, messer og seminarer også være effektive til at indsamle leads, da de giver mulighed for personlig interaktion og netværksopbygning.

Håndtering og opvarmning af leads

Når et lead er blevet indsamlet, er det afgørende at håndtere dem - eller “opvarme” dem - effektivt for at maksimere konverteringsraten. Dette kaldes lead nurturing, som går ud på at opretholde og styrke relationen til dine leads gennem målrettede og værdifulde kommunikationsstrategier.

Det kan være i form af automatiserede e-mails, personlig opfølgning, tilpasset indhold og tilbud. Du bør løbende holde øje med, hvordan dine leads interagerer med dit indhold, så du kan kategorisere dem som henholdsvis varme eller kolde leads. På den måde kan du vurdere, hvornår det konkrete lead er moden til en konvertering.

Læs også vores blogpost Leadgenerering B2B: Her er alt, du skal vide